Közösség Krisztussal – közösség egymással
SZERZŐ
Ablonczy Dániel
SZERKESZTŐ
Ablonczy Kálmán
Borítóterv, tipográfia: Michna Ágnes
Munkatárs: Ablonczy Anna
Kiadó: Kispest-Rózsatéri Református Egyházközösség, Budapest 2014
Irkafűzött, 64+4 oldal

 

 

„A keresztyén közösség olyan közösség, amely Jézus Krisztus által és Jézus Krisztusban áll fenn. Se több, se kevesebb nem lehet ennél. A keresztyén közösség – egy röpke egyszeri találkozástól, a sokéves, mindennapos együttlétig – csak ebben áll. Csakis Krisztus által, csak Krisztusban tartozunk egymáshoz.”

D. Bonhoeff er egyértelmű, világos, egyszerű, felidézett szavai csak aláhúzzák és megerősítik azokat a hasonlóképpen fogalmazott, a Szentírásból merítkező gondolatokat, amelyeket e kezünkben tartott kötet tartalmaz. Olykor-olykor már azt gondolnánk, túl egyszerűek, egyértelműek. Bonyolultság, szabadelvűség, tolerancia, másság, a mai idők elfogadott és igenelt, s egyebekben nagyon labilis igazságtartalmú kifejezései, az egyszerűség és egyértelműség irányában haladni bátor szellemi-lelki vállalkozás. A már korábbi írásokra is jellemző, igen tiszteletreméltó bibliaismeret, és személyes, mély hit teszi a szerzőt, Ablonczy Dánielt rendíthetetlenné ezen az úton, s úgy teszi a dolgát, hirdeti igazságát, hogy abban alig-alig befolyásolhatja bármi napjai világából. A legfőbb igazolás mindig a kipróbáltság.

Üzenetek és élhetőség, hirdetett tételek és átélt élmények
ha egybecsengenek, hathatós igazsággá teszik, amit itt találunk. A szerző 1944-84 között alapította és gondozta lelkészként a Kispest-Rózsatéri Református Gyülekezetet. Hogy e négy évtizednyi időben a felelős szolgálat betöltése tekintetében mi lebeghetett a szeme előtt, aligha kétséges, ha olvassuk e rövid tanulmány sorait: „…A közösséghez tartozás tehát elsősorban Jézus Krisztushoz tartozást jelent. A közösség lelki természetű, tehát az összetartozás meghatározói is lelkiek. Az összetartozás alapja mindenekelőtt Isten hűsége. 

Ő volt az, aki döntött felőlünk, Aki magának előre kiválasztott. Mikor az ember azt kérdezi: miért is vagyok ezen a világon, felelhessen rá, meggyőzően, bátran, egyértelműen: azért, hogy helyem legyen a közösségben. Ezért születtem,
ezért vagyok , ez az életem döntő értelme…” E kötet valójában lejegyzett és tömörített változata mindannak, ami 1990 augusztusában a Rózsatéri Gyülekezet Családhetén, Szabadságforráson, alkalomsorozat keretében elhangzott. Eredeti, s első kiadásban, 1991-ben „Együtt” címmel jelent meg, címváltoztatást azért tettünk, hogy ne legyen hamis, félreérthető felhangja 2014-ben.

Egyben kedves és vállalt kötelezettségének tesz eleget a gyülekezet, amikor immár negyedízben (Temetési füzet
– 2011 / Vigasztaljátok népemet! – 2012 / Mint a madár a szélvészben – 2013) a szerző születésnapjához közeli vasárnapon, élete áldásaiért kötetkiadással is hálát ad Istennek.

2014. január 19.  Ablonczy Kálmán, lelkész

Categories: Könyvek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük